zondag 2 september 2012

Fort Canning Park - geen gewoon park


Op nog geen 5 minuten met de bus van mijn appartement ligt Fort Canning Park. Ik ben er tientallen keren langs gereden zonder mij af te vragen wat daar nou eigelijk te beleven is. Het is een soort heuvel, meer niet. Totdat ik ben gaan "googlen" en ontdekte dat het voor Singapore een hele belangrijke historische plek is geweest met een geschiedenis die teruggaat naar de 14de eeuw. Dus ondanks de hitte vandaag de trappen op naar boven!





Ford Canning Center. Rond 1920 basis van de Britten om hun belangen in Zuidoost AziĆ« te beschermen en troepen te huisvesten. Nu hier het danstheater van Singapore gevestigd.
En dat was ook te merken omdat er vanaf de bovenverdieping prachtige pianomuziek te horen was
. Dat is binnenkort wel anders als een wereld DJ hier een concert geeft.  Lees verder.......
Het grote grasveld voor Ford Canning Center was vroeger een begraafplaats maar nu worden er vaak evenementen, zoals concerten gehouden. Binnenkort treedt David Guetta op, maar dan ben ik weer terug in Nederland. 
Heerlijk het hele park voor mij alleen! Of komt dat omdat ik nu eigenlijk op een begraafplaats lig? :-(
Ze hebben de grafstenen netjes in de muren van het terrein opgenomen.
Pas in 1984 is een team van archeologen begonnen met het afgraven van delen van het park/de heuvel om meer over de geschiedenis te weten te komen. Vele scherven van aardewerk, glaswerk en munten hebben aangetoond dat de heuvel ooit een Maleisisch Koninkrijk was.
 De heuvel had destijds de naam Bukit Larangan  of wel "verboden heuvel". 
Verscholen tussen het groen ligt Keramat (of wel Tombe) Raja Iskandar Shar. Hij was de laatste van 5 koningen die in de 14de eeuw heerser over Singapore was. Hij is gevlucht voor de Siamezen en heeft toen Malakka gesticht. Hij is in 1420 gestorven maar niemand weet waar hij nou eigenlijk begraven is. Deze tombe heeft dus alleen zijn naam en wordt gebruikt om specifieke gunsten te vragen.       


Aan de Oostzijde van de heuvel staat het Raffles huis op de plek waar ooit het echte huis van Stamford Raffles heeft gestaan. Tijdens zijn 3de en laatste bezoek is het gebouwd en heeft hij daar enige tijd doorgebracht.
Bijgaand een quote uit een brief uit 1823: 
 "We have lately built a small bungalow on Singapore Hill where, though the height is inconsiderable, we find a great difference in climate. Nothing can be more interesting and beautiful than the view from this spot. The tombs of the Malay Kings are close at hand, and I have settled that if it is my fate to die here I shall take my place amongst them: this will at any rate be better than leaving my bones at Bencoolen…
Uitzicht van Raffles toen
Uitzicht van mij nu
Deze vuurtoren heeft nu niet veel zin meer tussen alle bomen, maar op kaarten en tekeningen uit begin 1800 zie je hem wel al naast het huis van Raffles staan en was hij uit de weide omtrek zichtbaar.
En verder is het park een echt park met heel veel reusachtig grote bomen waarin zelfs de varens gewoon een plekkie hebben om te groeien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten